Voetzonereflex-therapie

 

Voetzonereflex therapie

Voetzonereflexologie is een oude geneeswijze die oorspronkelijk afkomstig is uit China en India. Voetzonereflex therapie gaat uit van de gedachte dat de mens een eenheid is van lichaam en geest. Als lichaam en geest in harmonie zijn, ervaren wij dit als gezondheid. Bij een verstoring van evenwicht spreken we over ziekte. Ieder mens is uniek. Een verstoring van het evenwicht wordt dan ook door iedereen anders ervaren.
Mogelijke verschijnselen, (gevolgen van de verstoring) zijn bijvoorbeeld
hoofdpijn, algehele vermoeidheid, rugklachten, ontregelde spijsvertering
en depressiviteit.
Dit kunnen voorboden zijn van een aandoening.  

De voetzonereflex therapie gaat er van uit dat door het lichaam energiebanen lopen, zgn. meridianen, die onder andere eindigen in de voeten. De reflexzones in de voeten corresponderen met organen, spieren, botten en weefsels. Door het geven van een impuls op deze reflexzones vindt er een stimulerende werking plaats waardoor het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De vicieuze cirkel wordt doorbroken. Dit kan het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen, waardoor veel klachten vanzelf verdwijnen.
 
Voetzonereflex therapie zorgt voor ontspanning en helpt daarmee de harmonie tussen lichaam en geest in evenwicht te brengen. Het is een veilige methode, die niet alleen naar de klachten (gevolg) kijkt, maar probeert de achterliggende oorzaak te ontdekken en te behandelen.


De werking van voetreflextherapie

Voetzonereflex therapie is een techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op de reflexpunten van de voeten om zodoende het corresponderende lichaamsdeel te activeren. Deze therapievorm ondersteunt het van nature aanwezig zelf genezend vermogen. Sinds 3000 jaar voor Christus hebben de Chinezen de 'kunst van aanraking' geperfectioneerd. Tegenwoordig is de helende werking van massage ook wetenschappelijk bewezen. De systematische strijkingen, knedingen en het kloppen van de spieren werkt over de huid op het daaronder gelegen weefsel en leidt tot reacties van de zenuwen, die weefselhormonen met haarvatenverwijdende werking afgeven en daarmee een betere doorbloeding van huid en spieren bereikt. Ook wordt de afvoer van afvalstoffen in gang gezet. Daarna kunnen voedingsstoffen de cellen beter bereiken. Pezen en spieren ontspannen zich, worden elastischer en losser.


 

Samenvattend de werking van voetzonereflex therapie:  
-  creëert algehele ontspanning en welbevinden;
-  stimuleert de bloedcirculatie;
-  bevordert de zuurstof- en voedingsstofvoorziening evenals de afvoer van  afvalstoffen;
-  verbetert de zenuw en hormoonfuncties.  
 
Er zijn twee vormen van behandelingen
Fysiek  massage bij:
  -  de acute klachten 
  -  klachten met een lichamelijke oorzaak
Energetische  massage bij: 
  -  chronische klachten  
  -  klachten met psychisch - emotionele achtergrond 
  -  tijdens zwangerschap


De behandeling


De massages worden manueel (d.w.z. met de handen) en zonder hulpmiddelen uit gevoerd. Tijdens de behandeling wordt duidelijk in welke gebieden het evenwicht is verstoord. Door deze punten te behandelen, wordt het evenwicht in het daarbij overeenkomende lichaamsdeel of orgaan hersteld. In het algemeen geldt: hoe gevoeliger een gebied is, hoe meer aandacht middels massage het behoeft.
De gevoeligheid is voor iedereen anders en per behandeling verschillen. Beide voeten worden altijd geheel behandeld. Een voetreflex behandeling is niet alleen een prettige, maar ook een veilige manier van behandelen. Voetzonereflex therapie is een natuurlijke vorm van genezen, ter ondersteuning van de reguliere gezondheidszorg.
Bij een eerste bezoek wordt een dossier aangelegd. Klachten, leefwijze en medische voorgeschiedenis zijn essentieel voor het verkrijgen van inzicht in de oorzaak van de verstoring. Middels voetonderzoek worden de probleem zones geanalyseerd. De verkregen informatie vormt de basis voor het behandelplan, dat met de cliënt wordt besproken.


Wat voeten vertellen

Door observatie kan een voetzonereflex therapeut veel te weten komen. Er wordt gekeken naar reflexen, de kleur van de voeten en de stand van de tenen. De reflexen vertellen iets over de klachten in de weefsels en organen elders in het lichaam. Het bijzondere aan reflexen is, dat er op het reflexgebied al wat kan worden waargenomen voor de echte klacht zich lichamelijk of geestelijk manifesteert. De plaats waar prikkels, jeuk, transparantie of kleurverschil is ontstaan, geeft aan welk orgaan of lichaamsdeel uit balans kan zijn. Op deze manier wordt een interpretatie gedaan op een persoonlijke manier, iedere voet is uniek. 
 
De voeten vormen een afspiegeling van het lichaam. Zo zijn de binnenranden van de voeten het reflexgebied van de wervelkolom. De tenen staan voor het hoofd en de hielen/hakken staan voor het onderlichaam (billen/geslachtsorganen).
Als er in het lichaam problemen ontstaan, bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, is dat in veel gevallen op de reflexzone op de voet terug te vinden. Dit specifieke gebied bevindt zich aan de onderkant van de voet. Onder de teenbal zit de reflexzone van de maag en meer naar de hak toe die van het darmgebied. Bij (spijsverterings)problemen is dit gebied gevoelig, of ziet er 'anders' uit: verkleuring ten opzichte van de rest van de voet; verharding/verweking van het weefsel. Door een spijsverteringsmassage toe te passen, activeer of kalmeer je dit gedeelte. 
 
De tenen staan voor het hoofd, zowel de buitenkant alsook de binnenkant. Hoofdpijn is vaak een gevolg van overbelasting van het hoofd. De grote teen staat onder andere voor de hersenen. Het 2e en 3e teentje staan voor de ogen; het kijken naar jezelf én naar de buitenwereld. Het 4e en 5e teentje staan voor de oren; het luisteren naar je innerlijke stem en naar wat anderen je te vertellen hebben.
Een eksteroog (likdoorn) op het 4e of 5e teentje wil je iets vertellen over hoe je omgaat met de boodschappen van je innerlijke stem en/of de boodschap van anderen.
Eelt aan de zijkant van de grote teen geeft aan, dat je éven geen indrukken meer wilt ontvangen. Je schermt je af. Eelt op de tenen, als een hoedje op de topjes, geeft ook aan dat er te veel inkomende indrukken zijn. Met recht, alsof je een hoedje op je hoofd zet, om je af te schermen. 


Na de behandeling
De reacties na een voetreflex behandeling kunnen per persoon verschillen. Sommigen voelen zich heerlijk ontspannen of blij en als herboren en slapen vaak beter. Anderen voelen zich rillerig, slaperig of loom. Als gevolg van een behandeling komen afvalstoffen vrij. Daardoor kunnen mensen na een behandeling last hebben van hoofdpijn of rugpijn. Dit verdwijnt weer na het drinken van veel water.  
De therapeut helpt de samenwerking tussen lichaam en geest herstellen. Het aantal behandelingen verschilt per persoon.  

Vergoedingen
Bepaalde ziektekostenverzekeraars vergoeden, als men voor alternatieve geneeswijzen is verzekerd, de behandeling bij een voetreflextherapeut. Zie hiervoor uw polisvoorwaarden.

 

"Als je de voeten van een mens in je handen hebt,
heb je de totale mens in je handen"
 

Terug