Klachten

             Eelt
             Likdoorns
             Ingegroeide teennagels
             Zweetvoeten
             Schimmels
             Diabetische voet
             Voetanalyse


Eelt

Dit is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van onze huid: de hoornlaag. Eelt wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk en wrijving. Onder normale omstandigheden schilfert de hoornlaag aan de buitenkant regelmatig af. Door celdeling in de onderste laag van de opperhuid groeit de huid weer aan. Wanneer huidschilfers door de druk niet naar buiten wegkunnen ontstaat er eeltvorming. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid maar als er een abnormale verdikking van eelt plaatsvindt, kan dit op den duur pijnlijk worden en een branderig gevoel geven. Eelt komt vooral voor onder de bal van de voet en onder de hiel. 

Behandeling eelt 
Mobile Feet neemt bij elke behandeling de grootst mogelijke hygiëne in acht. Voor het verwijderen van eelt wordt altijd een nieuw mesje uit de (steriele) verpakking gehaald, dat na gebruik wordt weggegooid. Ook de overige instrumenten (o.a. frees) worden na elke behandeling gesteriliseerd. 


Likdoorns

 
Een likdoorn is een naar binnen gegroeide, verharde eeltkern. Over het algemeen wordt een likdoorn in een eeltplek gevormd. Wanneer de dode cellen (eelt) niet meer naar buiten wegkunnen door druk van buitenaf gaat het eelt zich in plaats van naar buiten een weg naar binnen zoeken. Wanneer de likdoorn zover in de huid is gegroeid dat hij een zenuwuiteinde raakt, zal dit een pijnsteek veroorzaken. Likdoorns onstaan meestal door het dragen van verkeerde schoenen of standafwijkingen van voet en/of tenen.

Behandeling likdoorns 
Een likdoorn is een naar binnen gegroeide eeltkern, die tegen een zenuwuiteinde aandrukt. Mobile Feet zal het overtollige eelt verwijderen, zodat de plek pijnvrij is. Indien de plaats toch nog wat pijnlijk aanvoelt wordt deze drukvrij gelegd. Mobile Feet heeft hier diverse middelen beschikbaar. 


Ingroeiende teennagels

 

Ingroeiende teennagels
Deze aandoening komt vaak voor aan de grote tenen. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt, die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Hierdoor kan in de nagelplooi eeltvorming ontstaan. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. Een ingegroeide nagel is meestal erg pijnlijk.   Oorzaken kunnen zijn:
- verkeerd geknipte nagels (wegknippen hoeken)
- te kort geknipte nagels
- te kleine schoenen
- bolle nagels
- standafwijking van de tenen

Behandeling ingroeiende nagel
 
Mobile Feet zal eerst de nagelplooi goed schoonmaken. Daarna wordt de nagelkant met de frees iets afgevlakt. Als laatste wordt de nagel drukvrij gelegd om de groei in goede banen te leiden. 

Advies: 
- knip de nagel niet te kort 
- knip de nagel met de ronding van de teen mee 
- zorg voor voldoende teenruimte in de schoenen 

Wanneer een bolle nagel de oorzaak van de aandoening is, kan Mobile Feet een nagelbeugel aanbrengen om de vorm te corrigeren. 

Zweetvoeten

 
Deze aandoening berust op een verhoogde zweetafscheiding. Dit kan plaatselijk zijn aan bijvoorbeeld handen en voeten, maar ook over het hele lichaam voorkomen. Bij zweetvoeten speelt de voetbekleding vaak een belangrijke rol.

Behandeling zweetvoeten 
Mobile Feet adviseert om uitsluitend leren schoenen te dragen en schoenen af te wisselen. Draag kousen en sokken die vocht kunnen opnemen, zoals wol of katoen. Ook regelmatige wisselbaden zijn een goed middel om zweetvoeten tegen te gaan. Bij Mobile Feet zijn producten tegen zweetvoeten verkrijgbaar. 

 


Schimmelnagels / Voetschimmel

 
 
We zijn altijd in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat vaak grote hoeveelheden schimmelsporen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De een blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. De voornaamste bronnen van infectie zijn: zwembaden, douches van sporthallen en sauna's. Ook door het passen van schoenen kunt u een schimmelinfectie oplopen. Een schimmelnagel heeft een doffe, brokkelige nagelplaat en kan muf ruiken. De nagel kan geel/bruin verkleuren en kan geheel of gedeeltelijk loslaten De oorzaak is een schimmelinfectie. Huidschimmel aan de voet wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd en begint meestal tussen de tenen. Soms jeukt het en kan er een onaangename geur ontstaan. Vervolgens kunnen zich kloven gaan vormen en kan het pijn gaan doen. Van uit de tenen kan de schimmel zich verder uitbreiden over de tenen, de voetrug en voetzool.

Behandeling schimmelnagels / voetschimmel 
Mobile Feet behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen en de nagelomgeving goed schoon te maken. Bij Mobile Feet zijn producten verkrijgbaar waarmee u voetschimmels kunt voorkomen en bestrijden. 

Advies: 
- voorkom herbesmetting door sokken en schoenen met een schimmeldodend middel te behandelen 
- gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten 
- droog ook de huid tussen de tenen goed af 
- draag altijd slippers in zwembad en sauna

 


Diabetische voet

 
Een diabetische voet is een complicatie van suikerziekte, die over een langere termijn kan ontstaan (12-15 jaar).  

Oorzaken: de diabetische voet wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van diverse voetafwijkingen (symptomen). Deze kunnen variëren van overmatige eeltvorming tot het ontstaan van slecht genezende wonden (vaak slechts wondjes).  

Verdere oorzaken zijn: 
- afname van het gevoel (neuropathie);
- ontstaan van vaatproblemen (atherosclerose of angiopathie);
- ontstaan van gewrichtsstijfheid. 

Voorkomen is beter dan genezen 
Zeker voor diabetespatiënten lijkt deze uitspraak een open deur. Maar door voldoende aandacht en zorg kan nog steeds veel ellende worden voorkomen. Door goede verzorging van uw voeten - zowel door uzelf thuis als door een erkende pedicurepraktijk met certificaat Voetverzorging bij diabetici - kan veel ellende worden voorkomen. 

Zo kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie een diabetisch voetsyndroom aanmerkelijk verergeren, omdat de patiënt door zenuwbeschadiging nauwelijks of zelfs helemaal geen pijn ondervindt. 

Ontstekingen en diepe kloven in de huid worden niet gevoeld, waardoor diepere en zwaardere infecties kunnen ontstaan. In extreme gevallen kan dit leiden tot amputatie van één of meerdere tenen, of zelfs de hele voet.
 

 

Voetanalyse  

Voetanalyse is een uitgebreid voet(en)onderzoek, waar ook schoenenonderzoek deel van uitmaakt. 

Met behulp van de voetspiegel wordt gekeken naar de stand van de voeten. Verder wordt gekeken naar de voetconditie (huidafwijkingen, wondjes, infecties enz.). Op basis van het onderzoek worden ten slotte verzorgingsadviezen gegeven voor huid en nagels.

Bij het beoordelen van de schoenen wordt gelet op maat, pasvorm en materiaal. Tevens wordt gekeken naar het slijtagepatroon van de schoen en de afdruk van de voet in de schoen. Daaruit ontstaat een advies dat bij schoenenaankoop (eventueel: aanschaf zooltjes) kan worden voorgelegd. 

Op basis van de bevindingen kan tevens doorverwijzing naar andere zorgverleners plaatsvinden.